Rock City

Rock City

Verhalen uit muziekstad Groningen

Sinds hij van Amsterdam naar Groningen is verhuisd, verwondert Igor Wijnker zich over de rijke popscene in deze eigenzinnig stad. Die tijdens Eurosonic/Noorderslag even het popcentrum van Europa is, maar ook de rest van het jaar veel te bieden heeft voor de muziekliefhebber. Popmuziek zit tot in de haarvaten van Groningen.

Voor Rock City volgde Wijnker, gedurende een lange periode, toonaangevende Groningse muzikanten als Bert Hadders, Skits Vicious & Jay Reaper (van Dope D.O.D.), Lou Leeuw, Meindert Talma, maar ook de opkomst van Joost Dijkema en het onstuimige garagebandje Creepy Karpis. En hij spoorde de legendarische café-uitbater en zanger Eddy Koekkoek op.

Deze werkwijze leidt tot meeslepende verhalen over tegenslag, vrijheid, liefde, afkomst, dagelijkse worstelingen & geneugten. En de troost of zelfs redding die de muziek biedt.

Wijnker dompelde zich ook onder in de unieke gemeenschap die Vera is en heeft zich verdiept in andere fenomenen die deze muziekstad zoveel kleur geven, zoals de Songclub, oefencomplex Het Viadukt (al decennia de kraamkamer van ongeveer elk Gronings bandje dat ertoe doet) en natuurlijk dat ene festival dat half januari de stad overspoelt en de heilige graal is voor elke ambitieuze muzikant.

Rock City bevat levensverhalen die dicht op de huid zijn geschreven en gefotografeerd, zoals Wijnker in z’n vorige boeken deed. Portretten die ook de Groningse ziel blootleggen en tezamen het verhaal vertellen van dé hoofdpersoon van dit boek: de popstad die rockt.

 

 

 

Een ijzersterk boek.” (Jos Jansen op de Haar, Groninger Gezinsbode)

“Wijnkers enthousiasme voor muziekstad Groningen is voelbaar in elke vezel van dit boek. Hij ging niet alleen in gesprek met de muzikanten, maar is ook met ze op stap gegaan en doet daar op aanstekelijke wijze verslag van.(…) Een mooi eerbetoon aan de Groningse popscene.” (Maarten Steenmeijer, NBD Biblion)

“Wijnker dompelde zich onder in de Groningse muziekscene vertelt van binnenuit: daar waar de verhalen gaan wringen.” (Maaike Borst, Dagblad van het Noorden)

“Een heel mooi boek Igor. Daar heb je veel liefde ingestopt.” (Jan Veenstra)

“Ik heb het inmiddels al een keer of vier gelezen. Gewoon omdat ik er zo blij mee ben. Ik heb een beetje hetzelfde gevoel als na het uitkomen van onze eerste cd: ‘Als ik nu dood neerval is dit wat ik nalaat.’ En dat voelt goed! Mooi geschreven, grappig en informatief.” (Bert Hadders)

“Prachtig stuk over Het Viadukt, Igor. Tjokvol sfeer en een heel treffend beeld door de jaren heen.” (Marjan Feith)

“Ik zie alleen maar hele mooie dingen. Wat een opmerkzaam mens ben jij! Mooi geschreven en liefdevol ook.” (Michiel Hoving)

“Hele mooie en knap geschreven verhalen.” (Meindert Talma)

“Prachtig geschreven! Mooie opbouw. Ik heb genoeg lovende woorden om uit te spreken. Mooie documentatie van een aantal momenten.” (Joost Dijkema)

“Ik vind het prachtig, de sfeer en de manier van schrijven is met veel respect gedaan, je hebt me mooi geportretteerd.” (Eddy Koekkoek)