Crowdfunding: Van het tranendal naar het slagveld

Nieuw boek in de maak. Help je mee?

In het voorjaar van 1945 stierf de 25-jarige Albert Aalders uit het Drentse Alteveer roemloos op een slagveld in het Oostenrijkse Rechnitz. Net als vijftig Nederlandse jongens van zestien jaar die tot zijn eenheid behoorden. Hij werd begraven als onbekende Duitse soldaat. Waarschijnlijk, want hij is nooit gevonden.

Nazaat Bé Aalders uit Tolbert raakte gefascineerd door het verhaal van zijn betreurde oudoom. De afgelopen jaren heeft Bé het leven van Albert Aalders proberen te reconstrueren, om hem op die manier te ontrukken aan de anonimiteit. En om te laten zien waarom jonge mensen in extreme situaties bepaalde keuzes maken en welke grote gevolgen die kunnen hebben.

Een schat aan informatie

Bé heeft tijd noch moeite gespaard en vele reizen gemaakt om het verhaal uit te zoeken. Het leverde een schat aan informatie op. In 2019 benaderde hij mij om uit deze bulk aan informatie een boeiend en coherent verhaal te destilleren en het voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Ik was meteen gegrepen door dit verhaal en de tragiek van Albert Aalders. Die in armoede opgroeide in de laatste plaggenhut in het Steenbergerveld (Het Tranendal, in de volksmond) en volgens zijn huisarts “altijd een achterlijke jongen was geweest”.

Een fietsenmaker in Groningen die in 1942 wanhopig op zoek was naar een inkomen voor zijn gezin en zich aanmeldde bij het NSKK (Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps) om chauffeur te worden. Albert belandde in Duitsland en raakte spoedig de regie over zijn leven kwijt: hij kwam in de gevangenis en tenslotte –hoogstwaarschijnlijk onder dwang- bij de SS, die in de laatste fase van de oorlog elke jongeman rekruteerde voor het front.

Universeel verhaal van alle tijden

Dit is een individueel maar ook universeel verhaal van een jongeman die de verkeerde keus maakte, maar de implicaties van zijn keus –door zijn beperkte scholing en verstandelijke vermogens- niet goed kon inschatten. Een keus die tot op de dag van vandaag wordt gevoeld door de kinderen die zijn achternaam kregen, maar niet door hem zijn verwekt.

Dit is ook een verhaal van alle tijden. Van jonge mannen en vrouwen die, gelokt door geld, avontuur of ideologie, afreizen naar een oorlogsgebied en dikwijls niet beseffen waar ze in verzeild raken.

Op Radio Drenthe mocht ik er in 2019 al iets over vertellen. Dagblad van het Noorden schreef dit.

Hoe je mij kunt helpen dit boek te realiseren?

Ik wil het werk van Bé Aalders heel graag voltooien en weet mij ook al gesteund door de Provincie Drenthe, de Gemeente Noordenveld en uitgeverij Koninklijke Van Gorcum die het boek wil uitgeven.

Maar we zijn er nog niet.

Het laatste steuntje in de rug hoop ik van jou te krijgen.

Zodat ik me straks een halfjaar in dit verhaal kan onderdompelen en het boek in april 2021 het levenslicht ziet.

Het geeft ook extra voldoening om met hulp van lezers een boek te maken, ontdekte ik bij de crowdfundingcampagne voor mijn vorige boek.

Die positieve ervaring gaf me het vertrouwen om het weer op deze manier te doen.

Op naar een volgend boek!

Doe je mee?

Kies hieronder je donatie, vul je bijdrage, naam en mailadres in, druk op de rode knop en ik ben je zeer dankbaar.

Nog vragen of opmerkingen? Mail me vooral.

Hartelijke groet, Igor

Donatiemogelijkheden:

Donatiemogelijkheden:

Doneer

Hoera! De crowdfunding is geslaagd! Maar je kunt nog steeds meedoen:
€ 4.680 / € 4.500

Totaal aantal donateurs

138

€ 15,- of meer: het e-boek
Voor dit bedrag ontvang je het e-boek van Van Tranendal tot slagveld.

€ 25,- of meer: het boek
Je ontvangt Van Tranendal tot slagveld per post. Verzendkosten zijn inbegrepen.

€ 30,- of meer: het boek gesigneerd
Je ontvangt een gesigneerd exemplaar van Van Tranendal tot slagveld per post. Verzendkosten zijn inbegrepen.

€ 35,- of meer: geef het boek cadeau
Voor € 35,-  schrijf ik jouw opdracht op de titelpagina, signeer het en verzend het fraai verpakt naar je geliefde, familie of vriend(en).

€ 40,- of meer: boekpresentatie + gesigneerd boek
Je krijgt een uitnodiging voor de boekpresentatie waar ik het boek voor je zal signeren.

€ 50,- of meer: naamsvermelding + gesigneerd boek + boekpresentatie
Voor dit bedrag  wordt je (bedrijfs)naam in het boek opgenomen en ontvang je een fysiek exemplaar op de presentatie of per post.

  *Speciale actie!*   €100,- of meer: schrijfworkshop  + gesigneerd boek
Voor dit bedrag krijg je van mij een eendaagse schrijfworkshop én ontvang je een exemplaar bij de cursus of per post.

€500,- of meer: geschreven portret + gesigneerd boek + naamsvermelding + boekpresentatie
Voor deze donatie kom ik langs voor een interview over je leven, bedrijf of familie en schrijf een uniek portret. Je ontvangt een exemplaar van het boek waarin ook je (bedrijfs)naam wordt vermeld.

Vrije donatie Je wilt dit project graag steunen en hoeft hiervoor geen tegenprestatie te ontvangen.