Bio

Korte bio van Igor Wijnker

Bio van tekstschrijver en schrijfcoach Igor Wijnker

Bio, deel 1: Onbekommerde jeugd

Ik werd geboren op 26 juni 1972 in Anna Paulowna. Kreeg als rooms-katholieke telg van Cor Wijnker en Marja Luiten een handvol doopnamen (Igor Johannes Wilhelmus Maria) en bleek uiteindelijk de middelste zoon te zijn.

Na de basisschool en onbekommerde jeugd in de Spoorbuurt, deed ik op de RSG in Schagen de HAVO (in zes jaar). Op m'n 18e ging ik op kamers in Haarlem en voltooide als sportfanaat het CIOS in Overveen. Maar dat was het toch niet voor mij. Dus ging ik studeren, aan de School voor Journalistiek in Utrecht.

Binnen vier jaar haalde ik mijn diploma. Schrijven bleek mijn fort te zijn.

Deel 2: Alweer ruim 20 jaar tekstschrijver

Ruim twintig jaar nadien schrijf ik nog steeds, met veel plezier en toewijding. Ik werk als tekstschrijver in opdracht van bedrijven en organisaties en als journalist voor kranten en tijdschriften.

Mijn verhalen zijn verschenen in o.a. NRC/Handelsblad, Trouw, de Volkskrant, Het Parool, De Standaard (België), Dagblad van het Noorden en het Noord-Hollands Dagblad. Daarnaast heb ik in uiteenlopende tijdschriften gepubliceerd: Vrij Nederland, Hard Gras, De Muur, VPRO Gids, Panorama, Revu en Hockey.nl.

Sommige verhalen illustreer ik met mijn eigen foto's.

Deel 3: Groninger persprijs

In 2014 won ik de Groninger Persprijs met dit verhaal over de betreurde Nanne Tepper.

Tegenwoordig ben ik ook docent aan de Schrijversvakschool Groningen en bij Schrijven Online. En ik geef schrijfworkshops en begeleid aspirant-schrijvers.

In 2018 begon ik de schrijfdienst www.iederverdienteenboek.nl

Deel 4: Meermaals op tv, ook bij DWDD

Tot nog toe heb ik drie non-fictie boeken gepubliceerd die vrij goed werden ontvangen en waarmee ik meermaals op de nationale radio en tv kwam, o.a. in De Wereld Draait Door.

De eerste twee boeken -Onder Marokkanen (2006) en Bezeten (2009)- werden uitgegeven door Nieuw Amsterdam, het laatste (Rock City, 2017) door Uitgeverij Passage.

Ik was ook een aantal jaar radiomaker bij OOG.

Deel 5: Wonen, werken en genieten in Groningen

Ezinge, foto Martin Postmus

Sinds 2013 maak ik elke tweede donderdag van de maand in de Kroeg van Klaas een variétéshow met Meindert Talma, Kees de Vries en Adriaan Bosch. Vanwege corona zijn wij in 2020 en 2021 tijdelijk uitgeweken naar poptempel Vera. Het is best apart om op het podium te mogen staan waarop ooit ook U2, Nirvana en Pearl Jam stonden. Inmiddels zijn we weer terug in de marge, in de kleine zaal van de Kroeg van Klaas - wel gezellig hoor.

In 2006 verhuisden mijn toenmalige vriendin (en latere echtgenote) Kim Hombergen en ik van Amsterdam naar het rustieke dorp Aduard, dat op fietsafstand van Groningen ligt. Met onze dochter Ella en de poezen Fratsen en De Wildt woonden wij ruim vijftien jaar in de voormalige bank pal tegenover de Abdijkerk, cq het laatste restant van het ooit befaamde kloostercomplex. Helaas hield het huwelijk geen stand. Ik had mijn hart inmiddels verpand aan deze streek en wilde graag dicht in de buurt van mijn dochter blijven wonen. En dat is gelukt. Na onze scheiding woon ik sinds december 2021 in een vrijstaand huisje in Ezinge, met uitzicht op de befaamde Wierde. En m'n lieve dochter een paar keer per week in huis. Ik voel me nog steeds zeer bevoorrecht.