Een onweerstaanbaar verhaal

Een onweerstaanbaar verhaal

24-12-2020

Bij ons thuis gelooft niemand meer in de goedheiligman. Maar we geloven nog wel in surprises, gedichten en cadeaus. Dus vind ik mezelf op een zonnige decembermiddag terug in een spellen- en puzzelwinkel, met het verzoek om een schaakbord te kopen. En dan liefst zo’n mooi ingelegd bord met luxe opstaande rand en houtgesneden stukken.

Om niet van een koude kermis thuis te komen had ik de winkel enkele dagen eerder al gebeld of ze die nog wel op voorraad hadden. “Jawel hoor,” zei de verkoper, “we hebben ze in alle categorieën. U kunt het zo duur maken als u zelf wilt.”

Nadat ik eerst keurig buiten in de coronarij heb gewacht, krijg ik toegang tot een waar spelletjeswalhalla: meterslange wanden vol bordspelen. Maar als ik de mondkampjesdamp van mijn brillenglazen heb gepoetst zie ik dat er in het schaakbordenschap een groot gat is geslagen. Je kunt de kruitdampen nog zien.

Populariteitsexplosie door Netflix

Wat is het geval: door de lockdowns waren we met z’n allen sinds maart al flink meer gaan schaken en dammen, maar de populariteitsexplosie van het schaken - en die verse krater in het schap - is toch vooral de schuld van Netflix-serie The Queen’s Gambit.

Gelukkig kom ik niet van een koude kermis thuis, maar wel met een lachwekkend groot houten schaakbord (formaat: flinke bijzettafel) met enorme stukken.

Én met een brandende nieuwsgierigheid naar The Queen’s Gambit.

In de ban van briljante Beth

Nog dezelfde avond raken wij in de ban van hoofdrolspeelster Beth Harmon, een briljante maar getroebleerde meid die opgroeit in een weeshuis en in de jaren zestig de schaakwereld op zijn kop zet. Ondanks haar emotionele problemen en alcohol- en drugsverslaving raast Beth als een wervelwind door het schaaklandschap en vallen de koningen van alle grootmeesters (louter mannen) tegen wie ze het opneemt.

Tenslotte krijgt Beth, in de zinderende laatste aflevering, de kans het op te nemen tegen de onverslaanbare Russen. In het hol van de leeuw.

We snappen opeens heel goed dat je volledig hooked kunt raken, aan dat schaken. We verslinden de serie, omdat die zo bloedstollend, meeslepend en levensecht is.

Een schijnbaar suf onderwerp

Ware het niet dat het verhaal volledig is verzonnen. En dat Beth Harman helemaal nooit heeft bestaan, maar uit de dikke duim is gezogen. Door schrijver Walter Tevis, die het gelijknamige boek in 1983 publiceerde.

Dus even Resumé Overflakkee: met een van A tot Z bedacht verhaal over zoiets schijnbaar sufs als schaken, vooral beoefend door - met alle respect - bebrilde braveriken, kun je een wereldwijde run op schaakborden ontketenen?!

De kracht van een onweerstaanbaar verhaal

Ja. Dat is namelijk de kracht van een goed verhaal. Herstel, van een onweerstaanbaar verhaal.

Ik ben ervan overtuigd dat iedere onderneming of organisatie een onweerstaanbaar en uniek verhaal heeft. En je hoeft het niet eens te verzinnen.

Maar om een verhaal zo goed en meeslepend te vertellen heb je wel een goede (scenario)schrijver of de juiste tools nodig.

Wil jij ook een run op jouw dienst of product ontketenen met jouw verhaal? Die kan ik natuurlijk niet garanderen, maar ik kan er wel voor zorgen dat jouw potentiële klanten het met veel interesse én – zoals jij nu – helemaal tot het eind willen lezen.

Interesse? Mail me ‘ns: igor@igorwijnker.nl

PS: Voortaan plaats ik hier elke week een blog. Als jij die niet wil missen, meld je dan hieronder aan. Dan krijg je ze gratis in je mailbox.