Dick Norg Smederij is gespecialiseerd in restauratieprojecten. Dick vroeg mij over deze mooie klus een korte tekst te schrijven.

Soms krijgt onze smederij een bijzondere opdracht.

Zo was een vliegtuigliefhebber uit Roosendaal, bij de Belgische grens, al een tijd op zoek naar een vakman om een raketlanceerhuls uit de Tweede Wereldoorlog te laten restaureren. Zodat deze kan worden tentoongesteld in het naburige Vliegend Museum Seppe.

De 30 kg zware raketlanceerhuls is afkomstig van een Focke Wulf 190, een Duits jachtvliegtuig.

Uiteindelijk kwam hij via een kennis uit Winschoten bij ons terecht. “Omdat vakmensen als Dick Norg heel dun zijn gezaaid,” zegt deze kennis, Erle van Tongeren, die ook betrokken is bij het museum.

Al was de hoop op herstel van de huls niet heel groot, want dit was er nog over van de huls toen die werd gevonden:

“Een stuk schroot,” zegt Erle, “drie millimeter Krupp-staal dat helemaal in elkaar was gedeukt.”

Maar Harry en Dick gingen met goede zin en ideeën aan de slag in de smederij.

“Zij bewerkten het staal op zeer inventieve wijze,” zegt Erle. “Door gebruik te maken van de zwaartekracht. De huls werd niet neergezet, maar opgehangen met daaronder een aambeeld. Door het staal te verwarmen en walsen kon de huls in z’n oorspronkelijke vorm worden teruggebracht.”

Toen de opdrachtgevers het resultaat zagen waren ze met stomheid geslagen. “We zijn het er bij het museum allen over eens dat het schitterend heeft uitgepakt,” zegt Erle. “Het is een combinatie van vakmanschap en een elastische manier van denken, die je zelden tegenkomt.”

En zo levert Dick Norg Smederij ook een geheel eigen bijdrage aan het jubileumjaar 75 jaar Vrijheid.

“Het was een hele klus,” zegt Dick Norg, “maar het lijkt er weer wat op. We zijn er best wel een beetje trots op.”