Over mij

Ik werd geboren op 26 juni 1972 in Anna Paulowna, kreeg als roomskatholieke telg van Cor Wijnker en Marja Luiten een handvol doopnamen (Igor Johannes Wilhelmus Maria) en bleek uiteindelijk de middelste zoon te zijn.

Na de basisschool en onbekommerde jeugd in de Spoorbuurt, deed ik op de RSG in Schagen de HAVO (in zes jaar), ging op m'n 18e op kamers in Haarlem en voltooide als sportfanaat het CIOS in Overveen. Maar dat was het toch niet voor mij. Dus ging ik studeren, aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Binnen vier jaar haalde ik mijn diploma. Schrijven bleek mijn fort te zijn.

Ruim twintig jaar nadien schrijf ik nog steeds, met veel plezier en toewijding. Ik werk in opdracht van bedrijven en organisaties en als journalist voor kranten en tijdschriften.

Mijn verhalen zijn verschenen in o.a. NRC/Handelsblad, Trouw, de Volkskrant, Het Parool, De Standaard (België), Vrij Nederland, Hard Gras, De Muur, VPRO Gids, Panorama, Revu en Hockey.nl. Sommige verhalen worden geïllustreerd met mijn eigen foto's.

In 2014 won ik de Groninger Persprijs met dit verhaal over de betreurde Nanne Tepper.

Tegenwoordig ben ik ook docent aan de Schrijversvakschool Groningen en bij Schrijven Online, geef schrijfworkshops en begeleid aspirant-schrijvers.

In 2018 begon ik de schrijfdienst www.iederverdienteenboek.nl

Tot nog toe heb ik drie non-fictie boeken gepubliceerd die vrij goed werden ontvangen. De eerste twee boeken -Onder Marokkanen (2006) en Bezeten (2009)- werden uitgegeven door Nieuw Amsterdam, het laatste (Rock City, 2017) door Uitgeverij Passage.

Ik was ook een aantal jaar radiomaker bij OOG.

Sinds 2013 maak ik elke tweede donderdag van de maand in de Kroeg van Klaas een variétéshow met Meindert Talma, Kees de Vries en Adriaan Bosch. Vanwege corona zijn wij tijdelijk uitgeweken naar poptempel Vera.

In 2006 verhuisden mijn toenmalige vriendin (inmiddels echtgenote) Kim Hombergen en ik van Amsterdam naar het rustieke dorp Aduard, dat op fietsafstand van Groningen ligt. Met onze dochter Ella en poes Fratsen wonen wij in de voormalige bank pal tegenover de Abdijkerk, cq het laatste restant van het ooit befaamde kloostercomplex.