Bezeten (biografie over Ton Boot)

 

Boeken

 

* Bezeten (al dan niet gesigneerd) kopen? Dat kan hier.

Voor sommigen is basketbalcoach Ton Boot een visionair en een goeroe, voor anderen een autistische, botte extremist. Maar zelfs zijn grootste criticasters beamen dat hij een topcoach is, volgens de Volkskrant zelfs de beste coach van de twintigste eeuw.

 

Als speler domineerde Boot twee decennia en werd daarna als coach een levende legende.

 

Igor Wijnker beschrijft in het eerste deel het leven van Boot: het opgroeien in Amsterdam, zijn eenzame jeugd, maniakale individuele trainingen en spectaculaire entree in de basketbalwereld. Dat kleine wereldje dat hij gaandeweg ontstijgt en waarin hij door zijn eigengereidheid nog weinig vrienden heeft.

 

Wat drijft Boot om op 66-jarige leeftijd na veertien landstitels op jacht te gaan naar zijn volgende prijs?In het tweede deel bevindt de lezer zich op de huid van de coach tijdens zijn laatste seizoen in Groningen, de stad waar de basketbalpassie op on-Nederlandse wijze wordt beleefd. Het wordt een tumultueus jaar waarin Boot de confrontatie zoekt met het bestuur, de begeleiding, trouwe supporters en vooral met de zeven hardleerse Amerikanen in zijn team. Hij zal deze ‘egoïsten die niks van teamsport begrijpen’ conform zijn roemruchte methode-Boot eerst afbreken en daarna opbouwen tot een onverslaanbare basketbalmachine, zoals hij al zo vaak met succes deed.

Dit boek geeft ook inzicht in de onbelichte kant van Boot, die een ernstig zieke vrouw heeft en tijdens het seizoen zijn broer verliest. Bezeten is een onthullend portret van een monomane, eenzame man. Igor Wijnker deed jarenlang research en sprak honderden mensen over Ton Boot. Met Bezeten schreef hij dé biografie.

Bezeten (biografie over Ton Boot)

Recensies

"Meesterschap(...)Een wedstrijdverslag van uitzonderlijk niveau(...)kopen en lezen, dit wonderlijk mooie boek."

(Het Parool)

"Ronduit fascinerend (...)Verplichte kost voor elke manager." (Management Team)

"Boeiend en gedetailleerd beschreven"(de Volkskrant)

"Boeit van begin tot eind." (Groninger Gezinsbode)

"Indrukwekkende biografie(...)Overtuigend beeld van een gevoelsarme, egocentrische, van basketbal bezeten Einzelgänger." (Juryrapport Sportboek van het jaar)

© 2016 - Igor Wijnker