Igor Wijnker

Igor Wijnker


Tekstschrijver | Journalist | Biograaf | Schrijfcoach

Wie is Igor Wijnker

Ik werd geboren op 26 juni 1972 in Anna Paulowna, kreeg als roomskatholieke telg van Cor Wijnker en Marja Luiten een handvol doopnamen (Igor Johannes Wilhelmus Maria) en bleek uiteindelijk de middelste zoon te zijn.


Na de basisschool, deed ik op de RSG in Schagen de HAVO (in zes jaar), voltooide daarna het CIOS in Overveen en tenslotte in 1997 de School voor Journalistiek in Utrecht.


Ruim twintig jaar nadien ben ik nog steeds in de journalistiek werkzaam, voornamelijk voor kranten en tijdschriften. Aanvankelijk als vaste verslaggever/redacteur bij het Noord-Hollands Dagblad en daarna Het Parool. Sinds 2004 werk ik als ZZP'er.


Mijn verhalen zijn verschenen in o.a. Dagblad van het Noorden, NRC/Handelsblad, Trouw, de Volkskrant, Het Parool, De Standaard (België), Vrij Nederland, Hard Gras, De Muur, Panorama, Revu en Hockey.nl. Verhalen die vaak worden geïllustreerd met mijn eigen foto's.


In 2014 won ik de Gronger Persprijs met dit verhaal over de betreurde Nanne Tepper.


Tegenwoordig schrijf ik ook voor bedrijven en particulieren, ik ben docent aan de Schrijversvakschool Groningen, geef schrijfworkshops en begeleid aspirant-schrijvers.

In 2018 begon ik de schrijfdienst www.iederverdienteenboek.nl


Tot nog toe heb ik drie non-fictie boeken gepubliceerd die vrij goed werden ontvangen. De eerste twee boeken -Onder Marokkanen (2006) en Bezeten (2009)- werden uitgegeven door Nieuw Amsterdam, het laatste (Rock City, 2017) door Uitgeverij Passage.


Ik was ook een aantal jaar radiomaker bij OOG.

Sinds 2013 maak ik elke maand in de Kroeg van Klaas een variétéshow met Meindert Talma, Kees de Vries en Adriaan Bosch.


In 2006 verhuisden mijn toenmalige vriendin (inmiddels echtgenote) Kim Hombergen en ik van Amsterdam naar het rustieke dorp Aduard, dat op fietsafstand van Groningen ligt. Met onze dochter Ella en poes Fratsen wonen wij in de voormalige bank pal tegenover de befaamde abdijkerk.


© 2019 - Igor Wijnker